Kök

Kyl och frys ska regelbundet avfrostas för att sparar ström! Fläktar och ventiler skall hålls rena. Fett i filter ökar brandrisken.

 

Toalett och bad

Spola inte ner föremål, kemikalier, kattsand och liknande i toaletten eller i tvättstället. Det kan orsaka stopp i avloppet. Rengör golvbrunnen med jämna mellanrum. Annars kan det bli stopp och översvämning i värsta fall.

 

Hänsyn

Ha inte så hög ljudvolym i din lägenhet så att grannarna störs. Spela till exempel inte piano eller stereo sent och ha vettig volym på radio, TV och hemma-bioanläggning.

 

När man borrar eller spikar i väggar fortplantar sig också ljudet och därför bör du inte göra sådant mycket sent eller mycket tidigt.

 

Energi / Vatten

Att spara energi och vatten, du kan till exempel enkelt spara energi och vatten genom att ta en snabbdusch hellre än ett bad.

Ett annat enkelt sätt att spara energi är att stänga av tv/video med strömbrytare.

 

Brandvarnare

Varje lägenhet ska det finnas två brandvarnare. Du ansvarar själv för att den har fungerande batteri. Brandvarnaren måste du lämna kvar i lägenheten när du flyttar.

 

Balkonger och uteplatser

Mata inte fåglarna från balkongen eller fönsterbleck detta eftersom fåglar skräpar ner och mat faller till marken och kan locka till sig råttor.

 

Att du inte får låta dina träd, klätterväxter och liknande bli högre än upp till nedersta kanten av fönstret till den granne som bor ovanför dig.

 

Du får inte fästa något i husfasaden på balkongen eller uteplatsen. Detta gäller t,ex parabolantenner, markiser med mera. En av anledningarna är att de kan ramla ner och att någon person då kan skadas.

 

Det går att sätta upp markiser utan att fästa dem i fasaden, t,ex genom en ställning som står fast mellan golv och tak på din balkong eller uteplats. För att det ska se snyggt ut bör du välja färg enligt ett urval som styrelsen har gjort. Vid inköp av markis kontakta styrelsen för information

 

Skaka inte mattor och andra föremål från balkong och fönster. Grannen under kanske har sitt fönster öppet eller sitter på sin balkong eller uteplats.

 

Rök stiger uppåt. Visa därför hänsyn till dina grannar när du grillar eller röker! Vid kvarterslokalen finns en uteplats med bänkar, bord och grill som du gratis kan låna om lokalen inte är uthyrd.

 

Staketen runt uteplatserna ska vara i gott skick.

 

Trapphusen

Lämna inte portarna öppna och obevakade eftersom katter och fåglar gärna gör oönskade besök och lämnar mindre trevliga spår efter sig.

 

Kontaktlista till styrelsen ska sitta på anslagstavlan i varje trappuppgång.

 

Husdjur

Djur kan vara trevligt sällskap för husse eller matte, men innebär problem för en del människor. Många lider av något slags allergi eller överkänslighet mot pälsdjur. Andra kan vara rädda för djur.

Håll därför hunden kopplad på området och låt inte katterna springa fritt. Du får inte rasta hunden på området.

 

Bilkörning

Bilkörning på gården är förbjuden om det inte gäller transport av varor, sjuktransporter eller liknande. När du flyttar in eller ut kan du låna tillfälligt parkeringstillstånd av styrelsen. Om du måste parkera på gården parkera då på asfalten så att inte gräsmattorna blir förstörda. Glöm inte att stänga bommarna efter dig!

 

Det är inte tillåtet att tvätta bilen och att byta däck på våra gårdar eller gräsmattor. Tänk på miljön.

 

Däckpump

Vid det stora, gula vaktmästarhuset nära parkeringen vid Österleden, finns en pump. Den sitter utanpå huset och kan användas till såväl cykeldäck som bildäck.

 

Nyckelhantering

Den som behöver extra kopior av sina nycklar kan kontakta vår fastighetsskötare för att få en rekvisition. Utan denna rekvisition kan Du inte låta göra nycklar!

Observera att Du själv betalar för Dina nyckelkopior. Tänk också på att det ska finnas tre befintliga nycklar till din lägenhet. När du flyttar ifrån området eller flyttar in i området, så ska det finnas 3 befintliga nycklar.